Bokashi ja kompostointi


1) Puutarhajäte, minulla on kolme kompostia, kypsä, puolivalmis ja raaka
2) Bokashi talousjätteille, aloitettu 29.12.2022, ämpäri täyttyy kuukaudessa, lopetettu heinäkuussa 2023 (multatehtaan pyöritys liian hankalaa ja jokailtainen nesteen valutus sitoo liikaa)
3) Koirankakkakomposti, vrt huussi kompostointi, aloitettu 29.1.2022-lopetettu toukokuu 2023 (liian hankalaa verrattuna puutarhajätteen kompostointiin)

Kuvassa raaka puutarhakomposti, johon on syksyllä kerätty viimeiset rikkaruohot 


Puolivalmis, jossa massa on painunut puoleen väliin


Kypsä valmis komposti, missä multaa



Kolmannen kompostin vieressä on lehtikomposti, jossa tammenlehdet, niitä ei oikein saa edes ruohonleikkurilla maatumaan. Nuo päätyvät kesällä puutarhakompostiin. Muut lehdet ajamme syksyllä ruohonleikkurilla silpuksi.


Bokashi ämpärit, joihin kerään ruoantähteet kerran päivässä


Kun tulee multatehdasvaihe, tarvitaan multaa, joten kävin hakemassa kompostista kaksi ämpäriä multaa. Parasta olisi vanha käytetty multa, ei kaupan ostomulta eikä kompostimulta, mutta minulla ei ole vanhaa multaa juuri nyt. Jos innostun vaihtamaan huonekasvien multaa, niin siitä saa erinomaista multatehdas multaa. Tässä kiva blogi, jossa enemmän aiheesta.


Koirankakkakomposti; meillä on kolme isoa koiraa, jotka kakkaavat paljon. Tähän asti olemme keränneet kakat roskikseen ja siitä sitten antaneet mennä sekajätteen mukana kaatopaikalle. Halusin kokeilla onnistuuko kakankin kompostointi (miksi ei). Ostin halvan lämpökompostorin, Aerobin 200 litraa ja huussikuiviketta. Käytännössä homma toimii samoin kuin huussin kompostointi. Alkukompostointi lämpökompostorissa ja sitten jälkikompostointi tavallisessa kompostissa. Jos haluaa pelata varman päälle, multaa voi käyttää kukkapenkkeihin, mutta ei kasvimaalle.

Tässä mielenkiintoinen linkki aiheesta, sivu 6-8.


Suojasin kompostin sisäseinät ihan vain hygienia syistä (ei kakkaa seinissä).


Vanhat tavat istuvat tiukassa, mieheni kerää kakat mieluiten koirankakkapussilla ja tiputtaa siitä kompostiin. Tätä täytyy vielä hioa...


Lämpökomposti ja kuivike, paikkaa täytyy vielä miettiä, kunhan kevät tulee.


Jätehuolto

Aloitin tammikuussa 2023 jätteiden lajittelun ja lopetin sen toukokuussa 2023 palaten vanhaan käytäntöön eli isoon roska-astiaan 2 viikon tyhjennyksellä, syynä oli lähinnä, että kyllästyin tonkimaan roskista muiden jäljiltä ja alkoi tuntua, että kodinhoitohuoneeni oli sorttiaseman sivupiste).

Ajatuksia herätti myös tämä YLEn artikkeli 24.4.2023 Italian jätteiden kuljettamisesta Suomeen (linkki) "Suomessa ei synny enää tarpeeksi jätettä, ja siksi meille raahataan nyt tonneittain italialaisten roskia poltettavaksi"

***

Tammikuu 2023: Tällä hetkellä meillä on iso vuokra-astia, joka tyhjennetään kahden viikon välein ja se on aina tupaten täynnä...
Kesäkuu 2023: palattu vanhaan eli iso astia kahden viikon tyhjennyksellä. Tulin lopputulokseen, etten halua olla Sorttiaseman sivupiste... Lisäksi Italiasta tuodaan jätettä Suomeen, sillä meille ei kerry riittävästi jätettä, https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009481515.html
"Vantaan Energia on alkanut tuoda Italiasta kotitalousjätettä poltettavaksi jätevoimalassaan. Tänä vuonna italialaisjätettä tulee Vantaalle runsaat satatuhatta tonnia, mikä on noin kuudesosa jätevoimalan polttoaineentarpeesta."


Tavoite oli siirtyä tuohon omaan astiaan ja harvempaan tyhjennysväliin.


Niinpä päätin samalla vaivalla tammikuussa 2023 aloittaa kierrätyksen mitä en ole koskaan tehnyt. Keittiön kaapissa ei ole tilaa ja se on aina kuulostanut niin hankalalta. Googlailin eri vaihtoehtoa kierrätysastioille, mutta kaikki tuntuivat epäkäytännöllisiltä, joten tuunasin pahvilaatikosta oman version. 


Sisällä kestokassit paperille, pahville, lasille, muoville ja metallille. Kevyt ja helppo kantaa autoon ja tyhjennyspisteellä helppo käsitellä.


Laatikko sujahti nätisti kodinhoitohuoneeseem.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti