Omenapuut

Pihalla on 12 omenapuuta, ensimmäisen syksyn kysymys, paljonko omenoita tulee vanhoista isoista puista. Ensireaktio: PALJON!

Mitä lajikkeita?





Åkero
Talvi- ja herkkuomena, joka valmistuu korjuukypsäksi syyskuun lopulla, saavuttaa nautintakypsyyden muutaman viikon varastoinnin jälkeen ja säilyy pari kuukautta. Talviomenana Åkerö kypsyy tavallisesti vasta varastoinnin aikana joulukuussa, mutta voi säilyä kevääseen asti.







Punainen kaneli
Myöhäinen syys- ja talousomena. Sato kypsyy syyskuun puolivälin jälkeen ja säilyy muutamia viikkoja.



Bergius (leikkimökin vieressä)
Myöhäinen kesälajike. Hedelmä loistavan punainen ja muodoltaan soikea. Sato kypsyy epätasaisesti vaiheittain syyskuun puolivälistä alkaen. Maku mieto ja miellyttävän viinihappoinen. Bergiuksella on omituinen ominaisuus muuttua yhtäkkiä syksyn kylmien iskiessä mehukkaasta viinihappoisesta totaalisen mauttomaksi jauhopalloksi! Sitä ei siis saisi jättää puuhun pitkäksi aikaa, vaan poimia ja syödä heti punastuttuaan. Hedelmät säilyvät enintään kaksi viikkoa, sen jälkeen maku muuttuu jauhoiseksi.


Linkki hedelmäpuusivulleni

***

Hilloa, kattilassa

2,5 kg kuorineen
2 dl vettä
1 sitruunan mehu
1 kg hillosokeria
1 vanilja tanko
keitä omenat pehmeiksi, lisää mausteet, keitä 10 min, poista vaniljatanko

Mehu mehustimella
Lohko 5 litraa mehua (2,5 ämpärillistä omenoita)
Keitä 80 asteeseen
1 sitruunan mehu
1 dl sokeria
1 tl kanelia

Säilö kuutioina https://youtu.be/q1psHTnWVYs?si=jivcpr_chZlPTpQN

Tuoreet
Vältettävä kolhuja ja säilytys kylmässä +1‒+2 asteessa. Kannaton omena on syötävä pian, koska se voi pilaantua nopeasti.
Omenat viihtyvät viileässä, pimeässä ja kosteassa tilassa. Ilmastoitu kellari sopii hyvin tähän tarkoitukseen. Ilmankosteutta voi lisätä tuomalla tilaan vesiämpäreitä.
Kaikki lajikkeet eivät sovi varastoitavaksi. Esimerkiksi talviomenat Åkerö ja Lobo säilyvät hyvin.
Hedelmät varastoidaan joko koreissa tai matalissa laatikoissa. Laatikot voi vuorata lastuilla tai aaltopahvilla. Jos laatikot ovat korkeita, hedelmäkerrosten väliin voi laittaa pahvin kolhiintumista estämään.

Kesäomenat eivät kestä varastointia juuri lainkaan. Kesäomena muuttuu varastoitaessa jauhoiseksi ja mauttomaksi. Ylikypsänä kesäomenasta ei tule juurikaan mehua, joten se olisi hyvä käyttää tuoreeltaan.

Talviomenat saavat olla omenapuussa mahdollisimman pitkään. Talviomena kestää pientä pakkasta putoilematta. Jos pikku pakkanen on omenan jäädyttänyt, sen kannattaa antaa sulaa puussa ennen poimimista. Talviomena ei ehdi kypsyä puussa, vaan se tarvitsee jälkikypsytyksen kellarissa tai varastossa.

Talviomenan maku paranee kypsyessään. Kotipuutarhurin kannattaa varastoida parhaat talviomenat kellariin tai varastoon. Hyviä varastoitavia omenia ovat suuret, kauniinväriset, terveet ja kolhiintumattomat omenat. Talviomenat voivat säilyä hyvin varastoituna pitkälle kevääseen. Hyvä varasto on perinteinen maakellari, jossa lämpötila on alle 4 astetta ja ilmankosteus noin 90 prosenttia. Omenat säilytetään ilmavassa laatikossa, korissa tai puisessa omenalaatikossa.

Huom. 28.10.2018 mehustin loput Åkeröt, alkoivat mennä pahaksi, 5 litraa mehua


Keitä 30 min, valuta mehu läpi, keitä 30 min

Mustaviinimarja 

1 kg marjoja, 300 g sokeria

Punaviinimarja
1 kg marjoja, 300 g sokeria
24.7. 2,2 kg marjoja 600 g sokeria

Omenat mehumaijassa 2 kg omenalohkoja, 400 g sokeria
30 min ihan muussina

1 kommentti:

  1. Hei! Olipa mukava löytää sun blogi :) Kasvit ja puutarhailu on munkin sydäntä lähellä! Tervetuloa tutustumaan (mahdollisesti myös seuraamaan) mun blogia osoitteessa momentwithanna.blogspot.com/

    VastaaPoista