sunnuntai 30. lokakuuta 2022

Sähkön säästövinkkini
Sähkölasku on kohtuullinen nyt lokakuussa, kun olemme tehneet voitavamme sähkölaskun suhteen.

2022 866 kWh
2021 1739 kWh
2020 1406 kWh
 2019 1740 kWh
2018 2173 kWh

 Silti hiukan huolettaa, miten selviämme talven pakkasista, jos on kylmä talvi.
Klikkaamalla kuvaa, saat sen auki isommaksi. 

Sähköä voi säästää eri tavoilla:
 
1) säästää kilowattitunteja eli ei käytä sähköä / vähentää sähkön käyttöä 
2) Suuntaa sähkön käytön halvoille tunneille (esim. yösähkö, pörssisähkö) 
3) Investoi sähköä säästäviin laitteisiin 
4) Pukeutuu lämpimämmin 

Riippuu taloudesta, asumismuodosta (oma asunto / vuokra-asunto) ja asukkaista, mitkä tavat ovat parhaat juuri omaan elämäntilanteeseen. Listaan tähän keinoja, joita me itse käytimme vanhassa rintamamiestalossa.

Sähkön käytön vähentäminen

Isoimmat yksittäiset asiat olivat varmasti suorasähkölämmitys ja lämminvesivaraaja.
- Tiputimme huonelämpötilan 22 asteesta 18 asteeseen ilmalämpöpumppujen säädöissä, huolimatta tuosta asuinhuoneiden lämpötila on ollut noin 19-20 astetta.
- Suljimme lattia- ja kattolämmityksen sekä sähköpatterit, ostimme tilalle ilmalämpöpumppuja (sokkeloinen talo).
- Pyrimme lyhentämään suihkussa käynnin 3 minuuttiin.
- Tiputimme lämminvesivaraajan lämmön 80 asteesta 60 asteeseen.
- Kuivarissa sama ohjelma käytti täkkien kuivaamiseen 2,8 kWh, kun vaatteet kuivuivat 0,8 kWh:lla. Jatkossa täkit ym painavat kuivataan kuivaustelineellä, ainoastaan vaatteet kuivarissa.
- Arkkupakastimesta luopuminen
- Oven sulkeminen huoneista, joita ei käytetä ja lämpö alas niissä (16 astetta)

Sähkön suuntaaminen halvoille tunneille

- Ohjasimme lämminvesivaraajan lämmittämään vain klo 4-8, käymme itse suihkussa klo 7. Lämmin vesi on riittänyt hyvin iltaan asti ja aamulla saa kuuman suihkun.
- Kodinkoneet käyvät silloin kun sähkö on halvinta meille

Sähköä säästävät laitteet

Tässä ei ole huomioitu takaisinmaksuaikaa eli onko laitteen hankinnalla saavutettu todellista säästöä versus laitteen hankintahinta.
- Aurinkopaneelit 9 kWp, saimme ne käyttöön syyskuun lopulla, syyskuussa ne tuottivat 131 kWh, lokakuussa 275 kWh, mikä on keventänyt ostosähkön määrää huomattavasti & pystymme myymään sähköä pörssihinnalla ja kuluttamaan sitä sillloin kun se on halpaa. Katon suunta on luoteeseen, arvio sähkön tuotannosta näkyy tuossa kuvassa, lokakuun osalta arvio piti hyvin paikkansa (kuvaa klikkaamalla sen saa suuremmaksi).


- Optimoidaksemme hyödyn, päätimme vaihtaa kaksi bensa-autoa yhteen sähköautoon ja asensimme latauspisteen pihallemme. Säästöä tulee jatkossa monessa mielessä (vakuutukset, bensan kulutus, huollot, verot jne), auto on tulossa vasta ensi vuonna maalis-huhtikuussa (pitkät jonot). Meitä auttaa etätyö & suurin osa ajoista osuu kesään, jolloin voimme hyödyntää aurinkopaneeleiden tuottoa.
- Suihkupään vaihto. Ostin vettä säästävän suihkupään, mutta se oli vikaostos, hoitoaineet on huuhdeltava päästä tietyllä vesimäärällä, joka lirusuihkulla tarkoittaa kaksin kolminkertaista suihkussa olo aikaa. Minulle suositeltiin Oraksen aromasense suihkupäätä ja se on täydellinen, pehmeä, mutta tehokas veden tulo, suihkussa ei kulu turhaa aikaa.
- Patjan lämmitin on ollut ihan huippu juttu. Kylmään sänkyyn on ikävä mennä ja minulla nivelet särkevät kylmässä. Patjan lämmitin lämmittää sängyn ennen sinne menoa, eikä tarvitse lämmittää koko huonetta. Toimii samoin kuin auton istuimen lämmitin eli sitä voi säätää ja kytkeä pois, kun sänky on lämmin. Meillä Beurer TS 23 Lämpöpatja, mihin olen ollut tyytyväinen.
- Lämminvesivaraajan kellokytkin. Sähköasentaja kävi kytkemässä sen ja se on ollut iso apu. Carunalla on applikaatio, mistä voi myös ohjata lämminvesivaraajan toimintaa, mutta siinä on vuorokauden viive ja se on liian paljon, jos käyttää pörssisähköä.


- Laitekohtainen sähkömittari. Olemme laittaneet sen yksi laite kerrallaan laitteisiin (pesukone, astianpesukone, kuivari jne) ja katsoneet kuinka paljon sähköä laite kuluttaa eri ohjelmilla. Kun on selkeät luvut, ei tarvitse arvailla, mikä laite on sähkösyöppö.
- Fingridin, Carunan ja Fortumin sovellukset kokonaissähkönkulutuksen seuraamiseen päivätasolla. Esim. lämmitykseen kuluva sähkö on helppo haarukoida, kun yöllä ei ole (käytännössä) mitään muuta laitetta päällä ja lämminvesivaraaja menee päälle vasta klo 4 (jolloin senkin kulutus on helppo haarukoida). Paneelien tuoton voi optimoida seuraamalla pörssisähkön hintaa Fingridin sovelluksessa.
- Elektroninen lämpömittari, sellainen millä voi osoittaa ikkunoihin ja lattialistoihin, oviin, jotta näkee paljonko niistä vetää.


- Meillä kirjastosta saa lainata lämpökameraa, jolla sai otettua huoneesta kuvia, missä oli kylmimmät paikat.


- Tulisijat, purimme vanhan takan ja laitoimme tilalle pönttöuunin. Kannattaa tarkistaa, mistä tuli saa hapen, meillä se aluksi veti ilmaa rakenteiden läpi (purueristeet) ja kaikki oli hienon keltaisen pölyn peitossa. Tulisijojen peltien käyttö kannattaa opetella ja klapit ostaa silloin kun ne ovat halpoja.
- Tuohon pitäisi vielä perehtyä paremmin: "Irtokuutio polttopuuta tuottaa noin 900 kilowattituntia energiaa. Jos irtokuutio puuta maksaa sata euroa, niin puuta polttamalla säästöä tulee silloin kun sähkön hinta on 12 senttiä kilowattitunnilta tai enemmän"
- Omia laskujani: - 1 pieni Ikea kassi halkoja = 13 kg -> 245 kg klapeja jaettuna 13kg=18,9 kassillista klapeja yhdestä heittokuutiosta.
- Syys-huhtikuu 8 kk*30 päivää=240 päivää; 1 kassillinen per päivä 240 kassia -> 12,7 heittokuutiota / talvi
Jos heittokuutio 80 euroa, 12,7 heittokuutiota on 1015 euroa taven aikana; 126 euroa / kk; 4 euroa / päivä
- Tuloilman sähköinen sekoittaja ilmanottoaukossa (sekoittaa kylmän ulkoilman lämpimään huoneilmaan, meillä Mobair 2015)- Kanavapuhallin huoneesta jossa on tulisija huoneeseen, jossa sitä ei ole. Kuuma ilma nousee katon rajaan ja ainakin meillä se jäi patjaksi oven yläkarmin ja katon väliin (kuvassa 50,6 astetta keittiön katossa). Kanavapuhallin puhaltaa sen nyt keittiöstä portaikkoon, josta se jatkaa matkaa yläkertaan.- Huoneissa, jossa tulisija, kattoon lamppu, jossa propelli, propelli työntää kuuman ilman alas huoneeseen. Takkapuhallin toimii, jos tulisijan ulkolämpötila kohoaa riittävän kuumaksi.


- Ilmalämpöpumput säästävät valtavasti sähköä, lämpötila matalalle, puhallus kohti lattiaa ja niin kovalle kuin itse kestää. Kääntämällä puhalluksen täysille, sähkönkulutus pieneni huomattavasti. Kova puhallus levittää lämmön paremmin ja siihen oli toinenkin tekninen selitys, jonka jo unohdin, mutta kun kokeilin neuvoa, se toimi. 
-Ilmalämpöpumppu ehdottomasti lämmitysasentoon, ei autoasentoon, auto asennossa käy koko ajan, lämmittää ja viilentää ilmaa pysyäkseen asetetussa lämpötilassa..
- Kun muutimme tähän taloon, keittiössä veti niin, että hiukset pyörivät päässä.  Katon rajassa oli kuuma, lattialla kylmä. Ilmalämpöpumput & ikkunoiden ja ovien eritys auttoivat tasaamaan vedon tunnetta. Vedossa olo tuntuu viluiselta, vaikka lämpöasteita olisikin.
- Ikkunateippi


Pukeudu lämpimämmin

Tähän kategoriaan laittaisin villasukat ja villapaidan, lämpimät alusvaatteet. Minulla on työpöydän alla lampaannahka ja talon vanhan puolen lattialistojen taakse naputtelimme pellavakuitua. Vanha kansa neuvoo vaihtamaan talveksi paksummat verhot ja vetämään ne ikkunoiden eteen yöksi. Ikkunat kannattaa tilkitä ikkunateipillä. Paksut matot lattioille. Itse laitoime muovitetun käytävämaton kylmälle lattialle maton alle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti