sunnuntai 1. tammikuuta 2023

Bokashi

 


Tämä viikko meni kierrätys ja kompostointitouhuissa. Yläkuvassa kävin kaivelemassa multaa puutarhakompostistani bokashin multatehtaaseen. 

Päätin että nyt loppuu koirankakan kuskaaminen kaatopaikalle ja aloitan koirankakan kompostoinnin. Siihen pätee suunnilleen samat säännöt kuin huussinkin kompostointiin eli ostin lämpökompostorin ja kuiviketta ja aloitin kompostoinnin. Myöhemmin ostan jälkoikompostorin, kunhan tuo nyt ensin täyttyy.



Kellari on ollut aikamoinen kaatopaikka ja romun säilytyspiste syksystä alkaen, nyt otin itseäni niskasta kiinni ja siivosin sen. Lattioilla mahtuu taas kävelemään.



Ensimmäiset siemenkylvöt tehty eli paprikaa. Ihan vain omaksi ilokseni laitoin myös pikkupussin vanhoja tomaatinsiemeniä multaan.


Tässä bokashiämpärini, olen nyt perjantaista asti kerännyt niihin tavaraa ja ainakin aluksi homma näyttää helpolta.


Tässä lämpökompostorini vielä palasina. Tätä mallia (Aerobin 200 l) on haukuttu, mutta myös kehuttu. Hinta oli mielestäni kohdillaan koirankakkaroskikseksi verrattuna puolta kalliimpiin muihin merkkeihin. Moni valitti, että kokoaminen oli vaikeaa ja komposti jäi huteraksi, mutta kun seurasi youtube-ohjeita, palaset naksahtelivat paikoilleen tukevan oloisesti ja kahteen pekkaan kannoimme vaaka-asennossa tuon ulos. Ainakin toistaiseksi vielä tyytyväinen


Samalla innostuin myös kierrättämisestä, en ole aiemmin koskaan syttynyt sille, keittiön kaapissa ei vain ole tilaa kaikelle mitä pitäisi kierrättää. Mutta nyt siis innostuin. En löytänyt googlaamalla kätevää systeemiä, joten rakensi sen itse pahvilaatikosta ja kestokasseista. Kevyt kantaa autoon ja tuohon saa paperin,pahvin, muovin, metallin ja lasin.



Ja laatikko sujahtaa nätisti kodinhoitohuoneen nurkkaan. Aiheesta voi lukea lisää komposti-sivultani.


Iloinen yllätys vuoden ensimmäiselle päivälle 0,8 kWh kerätty puolipilviseltä taivaalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti