maanantai 24. joulukuuta 2018

Lämpöä tupaan...


Olin joulunalusviikon lapsenvahtina ja se antoi minulle viikon aikaa ihmetellä täysipäiväisesti talon lämmitysongelmia... 

Ilmalämpöpumppujen sisäyksiköt eivät ole toimineet kunnolla ulkoyksikön korjauksen jälkeen. Tein kuukausi sitten korjauspyynnön Lämpöykkösille, useiden mailien ja soittojen jälkeen luvattiin korjaaja tälle viikolle. Korjaaja teki oharit ja sain tilaisuuden harjoitella zen-tyyneyttä.

Soitin muurarille ja kerroin, ettei takkahuone lämpeä. Hän pyysi kokeilemaan auttaisiko oviaukkojen sulkeminen. Niinpä ripustin täkin oviaukkoon ja seurasin 12 tuntia lämpötilaa. Ei muutosta, huone pysyi samoissa lämpötiloissa, ilmeisesti patteri lämmitti apuna, sillä se kävi kuumana. Ainoa ero oli, että kodinhoitohuone viileni. Vielä pitäisi testata toinen oviaukko, mutta en oikein jaksa uskoa, että sillä olisi dramaattista vaikutusta.


Ikkunat oli jo tiivistetty, joten lattian kimppuun... Apinan raivolla lämpömittarin kanssa kohti nurkkia... Takkahuoneen lattianrajassa seinän vieressä oli 14,5 astetta. 


Olisin halunnut ostaa termomattoa, mutta budjetti ei riittänyt... Niinpä marssimme lähimpään rautakauppaan ja ostin käytävämattoa.


Levitin sen seinän viereen sohvan alle.


Pientä edistystä, lattian lämpötila nousi lattianrajassa 18,6 asteeseen eli 4 astetta. Mutta huoneen lämpötila pysyi sitkeästi 21 asteessa. Ei mitään väliä, poltanko takkaa vai en, pellit auki, pellit kiinni. Lämpömittari tuskin hievahtaa. Turha kai sanoa, että olen enemmän kuin turhautunut.


Onneksi kakluuni lämmittää ilman nikotteluita


Ulkona paukkuu pakkanen ja linnuille on pöytä katettuna.



Kotona hengaillessani päätin siistiä myös alakerran vessan.



Linnunpoikaset kasvavat vauhdilla...


...huolimatta siitä, että jätin vahingossa lintuhäkin auki ja tietty linnut olivat pitkin salia... Onneksi lintuvanhemmat eivät häiriytyneet ja jatkoivat poikasten ruokintaa kuin mitään ei olisi tapahtunut.


Joulukinkku välieteisessä, jonka lämpötila on 7 astetta eli kylmempi kuin kellarin kylmäkellarissa, jossa on 10 astetta... Kun pakkanen laski yöllä alas, välieteisen lämpötila laski 5 asteeseen. Tämän voin lisätä tehtävälistaani: kylmäkellarin lämpötila 5 asteeseen ja välieteisen lämpötila 18-22 asteeseen. Turha kai mainita, että eristeiden lisääminen ei muuttanut lämpötilaa laisinkaan...


Vaikka talossa taistellaan lämmön kanssa, joulun vietosta ei puuttunut lämpöä, vaan tämä joulu oli kaikkea mitä toivoin...


Joulukukkia...


Pikkutonttuja


Miniän tekemiä sytytysapuja takkaan


Linnunpoikaset kasvavat silmissä


Lämpimääkin lämpimämpi kylpy



Löysäilyä joululaulujen ja hyvän kirjan parissa

1 kommentti:

  1. Meillä on öljypolttimen lisäksi kakluuni, ja vähän sama ongelma, ettei lämpene. Pitääpä kokeilla tuota mattoa myös. Olisi kiva, jos ongelma olisi ratkaistu niin helposti.

    VastaaPoista