sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö hajosi


Vahinko ei tule kello kaulassa ja niin vain alkuviikon aamuna havahduin hirvittävään kolinaan. Syypäänä ei ollut kotikummituksemme, vaan ilmalämpöpumppumme ulkoyksikkö. Se oli umpijäässä. Metsästettyäni korjaajan paikalle, hän totesi, että isompi homma ja haihtui paikalta. Lupaili palata asiaan ensi viikolla.

Sain kohtauksen ja näin jo sieluni silmillä, kuinka jäädymme koko porukka talossa ilman lämmönlähdettä. Tuo ulkoyksikkö meinaan hoitaa (hoiti) sekä yläkerran että alakerran sisäyksiköt.

Laitoin siis lattialämmityksen päälle salissa, siinä meni hetki, sillä salissa on sekä lattialämmitys että kattolämmitys, eikä minulla ollut aavistustakaan, mistä napista mikäkin menee päälle. Laitoin siis toisen tappiin ja voila! katto lämpeni 30 asteeseen. Vaihdoin hieman hillitymmän lämmityksen lattiaan. 

Kakluunin lämmitin alussa joka ilta, mutta kun tunnelma alkoi olla kuin saunassa, aloin luottamaan siihen, että selviämme hengissä täällä periferiassa ja luovuin kakluunin lämmittämisestä. Yläkerta lämpiää toistaiseksi patterilla, jonka nostin sänkyni viereen.


Hämmästystä ja kummastusta on aiheuttanut myös ilmalukko portaissa. Suunilleen tuossa, missä portaan kääntyvät alaspäin, on ilmalukko. Alapuolella on lämmintä ilmaa, yläpuolella on viileää ilmaa. Koska haluaisin, että lämmin ilma siirtyy ylös, ärsyttää, että se pysähtyy portaikkoon.

Käännyin siis loputtoman viisauden lähteen puoleen (Facebook / Rintamamiestalo) ja sain runsaasti hyviä, hyödyttömiä, järkeviä, idioottimaisia jne jne neuvoja. Paras ja ehkä jopa asian selittävä neuvo oli: "Ylipaine yläkertaan muodostuu hormi ilmiön vaikutuksesta ja ulkona korkeuden mukaan muuttuvasta ilmanpaineesta ja lämpötilaero tehostaa tätä. Eli 20C lämpötilaerolla ulkovaipan yli vaikuttava paine-ero kasvaa 0,9pa/m. eli sisätila kääntyy ylipaineiseksi ulkotilaan nähden. Ilmanvaihdon olisi kyettävä kumoamaan tämä niin että kaikki rakennuksen sisätilat olisivat muutaman pascalin alipaineen puolella. "

Tulkitsin asian niin, että ilmanvaihtoa yläkerrassa tehostamalla, saan ilmalukon portaikossa rikotuksi ja lämmin ilma pääsee virtaamaan vapaasti ylös. Kunhan ehdin, mietin mietin sen saa toteutettua.


Viimeiset omenamehut tehty...


Omenat alkoivat vedellä viimeisiään, joten päätin tehdä niistä mehua. Sääli, sillä niin paljon kuin niitä tuntui syksyllä olevan (loputtomasti), niin nyt ne ovat loppu...


Ulkona jo pakastaa, tosin alkuviikosta päivälämpötilat hyppäsivät kymmenen plussa-asteen puolelle... 



Aloitin lintujen talviruokinnan ja rakensin hienon (?) telineen. Telineeni ei ehkä ole rakennustaiteen mestariteos, mutta se ajaa asiansa. Aiemmin ruokatelineet roikkuivat puissa, mutta en pidä siitä, että puiden kuoret vaurioituvat... 



Lapset olivat viikonloppuna yökylässä...


... ja auringonlasku yläkerran parvekkeelta oli hieno

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti