sunnuntai 10. marraskuuta 2019

Lämmityskausi alkanut

Muutamana yönä on ollut pakkasta ja sen kyllä huomaa sähkölaskussa. Huolimatta pyykin- tai astianpesusta ym normielämästä, kun lämpötila tippuu, sähkön kulutus nousee. Laitoin tuohon loka- ja syyskuun sähkön kulutuksemme. Keltainen käyrä on lämpötila. Kuvat saa isommiksi napauttamalla kuvaa.

Mutta jos jotain positiivista, sähkönkulutus on pienempää sekä syys- että lokakuussa kun viime vuonna eli jotain olemme onnistuneet tekemään oikein. Luultavasti ikkunoiden tiivistäminen ja tulisijojen oikea käyttö on auttanut.
Yksi isoimpia asioita oli varmaan tuon alla olevan tuulettimen asentaminen keittiön seinään. Aiemmin kuuma ilma jäi keittiön katon rajaan taskuun, eikä lämmittänyt muuta kuin keittiön saunaksi. Nyt lämpö pääsee portaikkoon ja siitä yläkertaan. Toinen iso juttu oli uusien korvausilmaventtiilien asennus. Asensimme niitä kolme, yhden yläkertaan (missä ei ollut yhtään), yhden takkahuoneeseen (missä ei ollut yhtään) ja keittiön perusventtiilin vaihdoimme uuteen. Perusventtiiliä emme voineet pitää pakkasilla auki, sillä raaka pakkasilma tuli sellaisenaan sieltä sisään.


Takan ja kakluunin sytyttäminen oli yhtä tuskaa, olin kyllä kuullut puhuttavan korvausilmasta, mutta (valitettavasti) en ollut oikeasti tajunnut, mitä se merkitsi. 

Päivitys viime talvelta: "Kakluunin kanssa taistellessa (sytyttäminen), otin uuden aseen käyttöön. Palkeet. Nyt puhkun ja puhallan kuin Sepe-susi. En ole ihan vakuuttunut, onko siitä sanottavaa hyötyä, mutta olen saanut kakluunin syttymään joka kerta."Putkimieheni (LVI) ehdotti ratkaisua ongelmaani, saimme valita kolmesta vaihtoehdosta: 1. perinteinen (ei kiitos) 2. venttiili, joka sulkeutuu kun tulee kylmä (ei kiitos, sillä kylmällähän korvausilmaa tarvitaan, kun tulisijat palavat...) 3. venttiilin, joka lämmittää sisään tulevan ilman katon rajassa olevalla lämpimällä ilmalla.

Saatte arvata, minkä välitsimme: no tietty kolmosvaihtoehdon. Mobair 2015 on ollut täydellinen ratkaisu (mitä en olisi itse asiassa uskonut, ennenkuin näin). Kakluuni syttyy kun sen sytyttää, ei enää puhkumista, useaa sytyttämiskertaa sytysnesteellä ja sytystyspaloilla... Se syttyy kerrasta, samoin kuin pönttöuuni. Halleluja. Mutta mikä parasta, keltainen pöly pinnoilta on kadonnut. Ilmeisesti tulisijat vetivät korvausilman aiemmin talon raoista ja pöllyttivät purupölyn jokapuolella.


Olen siis tulisijojen osalta voinut keskittyä leppoisaan perhe-elämään, lapset ja lapsenlapset ovat piipahdelleet kyläilemässä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti