keskiviikko 10. tammikuuta 2018

K niinkuin kaivo


Tuo kellarissa oleva kaivo on 3,25 metriä syvä ja 80 cm leveä eli 1633 litrainen... Kun lokakuussa viimeksi kurkistin kaivoon, se oli vajaa puolillaan vettä. Nyt se on lähes täynnä... Vettä on nyt 2,85 metrin korkeudelle, tilaa nousta on vielä 40 cm eli 201 litraa. Talomme on kuulemma pohjavesisuonien päällä eli allamme virtaa vesi puroina. Olen (taas) sanaton tästä uudesta tiedosta.

Putkimies saapui valkoisella ratsulla pelastamaan minut vuotavilta putkiltani ja putkiremppa näyttää laajentuvan melkoisesti alkuperäisestä tiivisteen vaihdosta.  Ilmeisesti koko putki uusitaan vesimittarista kadulle asti. Putki on 50-luvulta ja alkaa olla elämänsä ehtoo puolella. Jos siihen vaihtaa uuden sulun / hanan elämänsä ehtoo puolella olevan sulun / hanan tilalle, koko putki voi sanoa sopimuksensa irti ja haljeta. 

Saimme uuden vesimittarin, joka on nyt siis nollilla.

Hyviä uutisia oli, että märkätilojen kaivot on ok, eikä niille tarvitse tehdä akuutisti mitään.

Kuumavesivaraajasta katkaistiin ylivuotoputki, joka oli muurattu jostain käsittämättömästä syystä betoniin kiinni. Nyt siinä on muovivati alla ja seuraamme tilannetta. Samalla putkimies nosti varaajan veden lämpötilan 65 asteeseen.

Tiedän nyt virtauksista, tiivisteistä, putkista ja liitoksista enemmän kuin ikinä halusin tietää.

"Uudenmaan suurimmat pohjavesiesiintymä sijaitsevat Hanko-Hyvinkää harjualueella, johon Lohjanharjukin kuuluu. Lohjanharju on yksi merkittävimmistä pohjavesiesiintymistä Uudellamaalla ja Suomessakin. Alueella on runsaat ja hyvä-laatuiset käyttövesivarat. Lohjanharju 29,9 ha (antoisuus 11 000 m³/d). Lohjan kaupungilla on Lohjan-harjun alueella 9 pohjavedenottamoa, joista seitsemän vettä käytetään juomavedeksi sellaisenaan ilman mitään käsittelyä. Lempolan, Takaharjun ja Lehmijärven pohjavedenottamoille on määrätty suoja-alueet vesioikeuden päätöksellä. " 

Asumme siis vesitornin juurella, joka on rakennettu 1966, sen tilavuus on 1000 m³ ja korkeus 32 metriä. Vesitorni sijaitsee 120 metriä merenpinnan yläpuolella.

2 kommenttia:

 1. Aika hauskaa (tai noh, hauskaa ja hauskaa!) kun rakentamisen ja talon myötä oppii uusia asioita aika monesta eri aiheesta – kuten kaivoista ja pohjavesistä!
  Hyvää viikonloppua ja kiitos mielenkiintoisesta, ja opettavaisesta, blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt jo taas naurattaa itseäkin, mutta välillä tekee kyllä mieli hyppi tasajalkaa... Leppoisaa viikonloppua!

   Poista