maanantai 1. tammikuuta 2018

Voihan legionella

Tieto lisää tuskaa... Etsin jotain ihan muuta tietoa, kun tajusin, että talon kuntoraportissa mainittiin veden lämpötilan olevan 43 astetta, joka on määräysten vastainen ja voi johtaa legionellatartuntaan.

"Legionella pneumophila aiheuttaa legioonalaistaudin eli legionelloosin, joka on vakava keuhkokuume. Legionellatartunnan voi saada esimerkiksi pisaratartuntana suihkusta tai porealtaasta. Suurin osa elinkykyisistä legionelloista tuhoutuu muutamassa tunnissa 50 °C:ssa. Tasaisesti 60 °C lämpöinen vesiympäristö ei enää sisällä eläviä legionellabakteereja.  Legionella tarttuu vain bakteereja hengittämällä keuhkojen kautta. Juomavedessä oleva legionella bakteeri kuolee ihmisen ruuansulatusjärjestelmässä.  Suomen rakentamismääräysten mukainen 55-asteinen lämmin käyttövesi ei käytännössä voi enää levittää legionellabakteeria."

Mieheni mittasi uudella mittarillamme veden lämpötilan parista hanasta ja niinpä niin, veden lämpötila kuumimmillaan on 43-44 astetta. Kävimme siis vääntämässä nuppia lämminvesivaraajassa... Odotamme mielenkiinnolla vaikutusta veden lämpötilaan ja sähkölaskuun...

3.1. Ei mitään vaikutusta, siispä soitin NIBEn huoltoon, missä oli superavulias tekninen tuki. Pömpelissä on kaksi nuppia (olin nähnyt vain yhden), joista toinen lämmittää veden varaajan sisällä (!) ja toinen (se jota vääntelimme), säätää ulos putkistoon lähtevän veden lämpötilan. Teknisen tuen mukaan veden kuumana pitäminen maksaa marginaalisesti (vrt lamput) verrattuna veden käyttöön.
-> TaDaa! Meillä on 55 asteista vettä hanassa.

***

Alakerran kylpyhuoneen hana meni vaihtoon, se lonksui ja vuoti. Onneksi mieheni osasi vaihtaa sen jo rutiinilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti